Artikler

Juletrøjer – en oversigt

Hvad er det egentlig der gør en juletrøje til en rigtig juletrøje? Er det snoningerne, de store knapper eller måske rensdyrhornene? Uanset hvad man synes, så er der ingen tvivl om at juletrøjer har fået et solidt tag i den danske befolkning. I denne blogpost vil vi kaste et blik på historien bag juletrøjerne og se nærmere på, hvorfor netop de har fået så stor betydning for os.

 

Juletrøjer – en kort historie

Juletrøjerne har deres oprindelse i England, hvor de første eksempler på dem dateres helt tilbage til 1800-tallet. Dengang var de dog langtfra lige så pyntede som de er i dag – ofte bestod de blot af en almindelig trøje med nogle prikker eller striber. Faktisk var det først omkring århundredeskiftet, at juletrøjerne for alvor begyndte at blive populære. I starten af 1900-tallet begyndte producenterne nemlig at pynte trøjerne med motiver af julemanden, rensdyrene og andre ikoner fra julen. På den måde blev juletrøjerne hurtigt til et must-have item for enhver self-respecting englænder i julemåneden.

 

I 80’erne og 90’erne begyndte juletrøjerne så småt at dukke op i Danmark, men det var først rigtigt i starten af 2000’erne, at de for alvor slog igennem. I dag findes der utallige forskellige designs og variationer af juletrøjer på markedet, så der er noget for enhver smag – lige fra den helt simple model til den ultra-pyntede med massevis af lys og blinkende effekter.

 

Hvorfor er juletrøjer blevet så populære?

Der er flere grunde til, at juletrøjerne har opnået stor popularitet herhjemme. For det første har vi jo traditionen med at tage fine ting på til jul – og her passer juletrøjen perfekt ind. Dertil kommer, at der er en vis kitsch-faktor over dem, som mange mennesker godt kan lide. Juletrøjerne giver os mulighed for at vise vores humoristiske side frem, samtidig med at vi holder os varme på kolde vinterdage. Endelig spiller det vel også ind, at mange danskere elsker julen og alt hvad den indebærer – også selvom vi måske ikke altid viser det tydeligt frem på andre tidspunkter af året…

 

Konklusion:

Det er altsammen meget interessant – men hvilken type juletrøje skal man vælge? Det kommer an på ens personlige stil og præferencer. Hvis man gerne vil have en lidt mere stilren model, kan man gå efter en ensfarvet trøje med et diskret print eller broderi. Er man mere til de store udtryk og masser af pynt, kan man vælge en model med lys og blinkende effekter. Uanset hvilken type man vælger, kan man dog være helt rolig – alle typer af juletrøjer er lige populære!

Similar Posts