Artikler

Hvordan foregår barnedåben?

Dåb

Når du vælger kjole og tilbehør, skal du huske dit barns alder, årstiden og hvor varmt eller koldt det vil være i kirken. Hvis du vælger en dedikeret kjole, så sørg for, at baby også har et behageligt outfit at skifte til bagefter.

 

En ny og dejlig idé er at få din brudekjole omdannet til en dåbskjole. Dette gør det til et endnu mere symbolsk og helt specielt minde.

 

Forberedelser

Som med et bryllup efterfølges en dåbsceremoni altid af en fest. Din dåbsfest kan være så stor som lille, formel eller uformel, som du ønsker. Mindre barnedåbsfester afholdes almindeligvis hjemme hos forældrene. Andre foretrækker at reservere et sted som den lokale pub, hotel eller endda et telt. Sørg for at have gæsteliste, budget og forplejning ordnet længe før dåbsdatoen.

 

Tjenesten, trin for trin

I sidste ende er den vigtigste del af dagen selve servicen. Præsten vil have forklaret, hvordan det vil forløbe, og hvad forældre og faddere skal gøre. En individuel gudstjeneste vil tage mellem 20-30 minutter, en søndagsfamiliegudstjeneste tager omkring 35-45 minutter, og en messe med nadver omkring en time.

 

En typisk dåbsgudstjeneste involverer følgende:

 

Velkomsten

Præsten vil stå ved indgangen til kirken og hilse på menigheden, når de ankommer. Forældrene, baby og faddere vil sidde sammen, normalt på de forreste stole. Når præsten kommer ind, synges der normalt en salme. Præsten vil indlede gudstjenesten med officielt at byde menigheden velkommen, især de børn, der skal døbes. De vil så tale om, hvad en barnedåb betyder.

Aflæsninger

 

Et medlem af dåbsfesten, normalt et familiemedlem, vil læse en bibellæsning, der er relevant for dåben. Populære læsninger inkluderer:

 

   Markus 10:3-16

   Matt 18:1-5, 10-14

   Efeserne 4:1-6

 

Præsten vil henvende sig til forældrene og fadderne og bede dem om at afgive løfter:

 

   Vil du bede for dette barn?

   Vil du være et eksempel for dem?

   Vil du vandre med dem på Kristi vej?

   Vil du passe på dem og hjælpe dem med at tage deres plads i livet?

 

Lys

En af fadderne vil holde et tændt lys op, og forældrene og fadderne vil love at afvise djævelen, give afkald på det onde og omvende sig fra deres synder.

Korsets tegn

 

Præsten vil lave korsets tegn på barnets pande. Forældrene og fadderne vil så blive inviteret til at gøre det samme.

 

Døbefont

Præsten vil invitere barnet, forældre og faddere til at samles omkring døbefonten. På dette tidspunkt synges en anden salme normalt. Barnet vil blive holdt over fonten, og præsten hælder en lille mængde vand over deres hoved, mens han siger:

 

Jeg døber dig i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn, Amen.

 

I nogle, men ikke alle tilfælde, vil barnet blive dækket af en hvid kirkekåbe, mens det er ved fonten, og præsten vil sige:

 

Du er blevet iklædt Kristus. Så mange, som er døbt til Kristus, har iklædt sig Kristus.

 

Hvis en kirkekåbe er blevet brugt, vil den nu blive fjernet, og forsamlingen vender tilbage til deres pladser. Præsten vil byde barnet velkommen i Guds Hus og yderligere bønner vil blive bedt.

 

Hvis gudstjenesten indeholder eukaristiens liturgi, vil der blive holdt nadver på dette tidspunkt. Hvis ikke, vil gudstjenesten fortsætte med passende bønner, og gudstjenesten afsluttes med Fadervor og en sidste velsignelse.

 

Tændt stearinlys

Mod slutningen af ​​gudstjenesten får det nydøbte barn et tændt lys. Denne symbolske gestus betyder, at barnet har modtaget Kristi lys og kan fortsætte deres rejse gennem livet, gå i lyset.

 

Præsten afslutter gudstjenesten med ordene:

 

Gå i Kristi lys og fred.

 

Hos Oli Prik er der et stort sortiment af yndige dåbskjoler, som kan købes på nettet.

 

Vidste du at dåbskjoler på norsk hedder dåpskjoler, på engelsk er det christening gowns, på fransk robes de baptême, på tysk taufkleider, på finsk kastemekko og på hollandsk doopjurkjes.

Similar Posts